bruschetta z krewetkami, rukolą i białym winem

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kocham wszystko co włoskie! Dzięki tej przekąsce jestem właśnie tam, na tarasie z pięknym widokiem i lampką pysznego wina ;-)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • TOSTY:
    - bagietka: 1 sztuka
    - 2 ząbki czosnku: 2 ząbki
    - 2 łyżki oliwy z oliwek: 2 łyżki
    - sól, pieprz: 0.25 łyżeczki
    SOS:
    - 1łyżka oliwy z oliwek: 1 łyżka
    - 200 g oczyszczonych krewetek: 200 gramów
    - 1 mała cebula: 1 sztuka
    - 1 ząbek czosnku: 1 ząbek
    - 1 puszka pomidorów: 1 puszka
    - 1/4 szklanki białego wina: 0.25 szklanki
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki: 1 łyżka
    - 1 łyżka posiekanej bazylii: 1 łyżka
    - 1 szklanka młodej rukoli: 1 szklanka
    - 1/4 szklanki serka mascarpone: 0.25 szklanki
    - sól, pieprz: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bruschetta z krewetkami, rukolą i białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tosty:
    Bagietkę pokroić w ok 16-17 kromeczek. Posmarować oliwą zmieszaną z wyciśniętym czosnkiem i doprawioną solą i pieprzem Zapiekać ok 7 min w 180st.
    Sos:
    Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy dodać pokrojone na małe kawałeczki krewetki.Po minucie zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz dodać wino.Po 2-3 minutach wyłączyć ogień dodać posiekane zioła,rukole, serek mascarpone oraz doprawić solą i pieprzem. Sos nakładać na wystudzone tosty. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować