Bruschetta, czyli włoskie grzanki są sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba i goszczą na stołach bardzo często pod różnymi postaciami. Oto jedna z moich propozycji!
15 min
Składniki:
pieczywo (najlepiej żytnie lub razowe, może być czerstwe)
100 g tuńczyka z puszki ( najlepiej w oliwie z oliwek)
pół zielonego dużego ogórka
pół małej cebulki
pół marchewki
oliwa z oliwek
drobna sól morska
Bruschetta z tuńczykiem, ogórkiem i sałatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygować grzanki. Chleb pokroić na kromki i wsadzić do nagrzanek piekrnika na kilkanaście minut (można włączyć funkcje grilla).
2.Sałatę umyć i dokładnie osuszyć. Wymieszać ja w misce z odrobiną soli i oliwy z oliwek. Ogórki pokroić w cieńkie plasterki (według uznania ze skórka lub bez). Marchewkę pokroić julienne. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka.
3.Na goracych grzankach ułożyplasterki ogórka, a następnie kawałeczki tuńczyka i sałatę. Udekorować marchewką i cebulką.
Buon Appetito!
Komentarze