potrawa jest bardzo lekka najsmaczniejsza jest kiedy pomidory rosną na słońcu, potrawą tą zachwyciłam się będąc na wakacjach we Włoszech, w kuchni włoskiej najbardziej zachwyca mnie jej prostota.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- 1/2 bagietki: 4 sztuki
- dojrzałe pomidory: 2 sztuki
- ser mozzarella kulka: 125 gramów
- suszona bazylia i oregano, sól ,pieprz,: 0.5 łyżeczki
- oliwki zielone i czarne: 20 sztuk
- czosnek ( ząbek): 1 sztuka
- cebula - mała: 1 sztuka
1.pomidory sparzyć obrać ze skórek, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i wymieszać z pomidorami dodać bazylię, oregano doprawić solą i pieprzem wymieszać i wstawić na 5 min do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190 st.C, na blaszce ułożyć suche kromki bagietki opiec z dwóch stron około 5 min, wyjąć natrzeć każdą kromkę przekrojonym ząbkiem czosnku. Na kromki nałożyć wyjęte z lodówki pomidory i plasterki mozzarelli. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać około 2 min (ser powinien się roztopić ).Podawać gorące udekorowane oliwkami.
Komentarze