Bryzol mielony z cebulą

4.47 (150 ocen)

  • 60 min

Soczysty kotlet i mięciutka cebula - zgrany duet

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego - miałam z łopatki, 1 jajko, mała cebula, ząbek czosnku, dodatkowo 2 cebule
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bryzol mielony z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam, małe jajko, drobniutko pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiałam dość długo żeby mięso nie rozpadało sie na patelni. Z wyrobionej masy formowałam płaskie placki ok cm grubości. Każdą porcje mięsa obtoczyłam w bułce tartej. Usmażyłam na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Na tłuszczu na którym smażyły sie bryzole usmażyłam pokrojoną w półplasterki cebulę. Gdy cebula lekko sie zrumieniła oprószyłam ją solą i pieprzem. Na wierzch poukładałam usmażone bryzole. Podlałam odrobiną wody. Przykryłam pokrywką i dusiłam ok 5 minut.Gotowe danie podałam z ugotowanymi, ubitymi ziemniakami, buraczkami zaprawionymi latem w słoiki i startą na drobnych oczkach marchewką skropioną sokiem z cytryny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować