Bryzol mielony z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam, małe jajko, drobniutko pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiałam dość długo żeby mięso nie rozpadało sie na patelni. Z wyrobionej masy formowałam płaskie placki ok cm grubości. Każdą porcje mięsa obtoczyłam w bułce tartej. Usmażyłam na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Na tłuszczu na którym smażyły sie bryzole usmażyłam pokrojoną w półplasterki cebulę. Gdy cebula lekko sie zrumieniła oprószyłam ją solą i pieprzem. Na wierzch poukładałam usmażone bryzole. Podlałam odrobiną wody. Przykryłam pokrywką i dusiłam ok 5 minut.Gotowe danie podałam z ugotowanymi, ubitymi ziemniakami, buraczkami zaprawionymi latem w słoiki i startą na drobnych oczkach marchewką skropioną sokiem z cytryny
Komentarze