Brzoskwinie w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem. Mąkę siekamy z masłem.
Śmietanę mieszamy z żółtkami.
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość około 4mm.
Wycinamy krążki o średnicy nieco większej od połówki brzoskwiń.
Na pełnym krążku układamy brzoskwinię, w drugim krążku wycinamy mniejszy /tworzymy obręcz dla brzoskwini/
nakładamy ją na brzoskwinię, lekko dociskamy.
Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze