Brzoskwinie w drożdżowych kubeczkach z sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

Do tego deseru możemy wykorzystać" resztki "każdego drożdżowego ciasta."Kubeczki" - ciasto można przygotować np.5 h wcześniej, brzoskwinie i sos również i przechować w lodówce. Przed podaniem nadziać i upiec.

Składniki:

  • 2 duże briosze
    4 brzoskwinie
    3/4 szkl. cukru
    2 szkl wody
    2 łyżki likieru brzoskwiniowego
    100g masła stopionego
    Sos.
    200g truskawek
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brzoskwinie w drożdżowych kubeczkach z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę z cukrem, włożyć brzoskwinie i gotować 20 minut pod przykryciem.
    Brzoskwinie wyjąć, przestudzić ,zdjąć skórkę, pokroić w cząstki ,skropić likierem i odstawić.
    Przygotować 2 żaroodporne kubki lub wysokie foremki i wysmarować stopionym masłem. Ja wykładam je paskiem pergaminu, aby bezpiecznie wyjąć ciasto.
    Briosze lub inne ciasto drożdżowe (może być czerstwe) pokroić w 1cm plastry.
    Wykroić krążki na spód i wierzch kubeczka. Resztę pokroić w paski szerokie na 2cm i wysokość kubka-foremki.
    Krążek zanurzyć w stopionym maśle i ułożyć na dnie foremki. Paski zanurzać w maśle i wykładać boki kubka - foremki. Niech trochę zachodzą na siebie.
    Środki wypełnić cząstkami brzoskwiń i przykryć drugim ,maślanym krążkiem.
    Kubeczki-foremki ustawić na blasze i piec w temp.180stop.20minut.
    Ciasto wyłożyć na oddzielne talerzyki, polać sosem truskawkowym, dodać owoce i zajadać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować