Do tego deseru możemy wykorzystać" resztki "każdego drożdżowego ciasta."Kubeczki" - ciasto można przygotować np.5 h wcześniej, brzoskwinie i sos również i przechować w lodówce. Przed podaniem nadziać i upiec.
Brzoskwinie w drożdżowych kubeczkach z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę z cukrem, włożyć brzoskwinie i gotować 20 minut pod przykryciem.
Brzoskwinie wyjąć, przestudzić ,zdjąć skórkę, pokroić w cząstki ,skropić likierem i odstawić.
Przygotować 2 żaroodporne kubki lub wysokie foremki i wysmarować stopionym masłem. Ja wykładam je paskiem pergaminu, aby bezpiecznie wyjąć ciasto.
Briosze lub inne ciasto drożdżowe (może być czerstwe) pokroić w 1cm plastry.
Wykroić krążki na spód i wierzch kubeczka. Resztę pokroić w paski szerokie na 2cm i wysokość kubka-foremki.
Krążek zanurzyć w stopionym maśle i ułożyć na dnie foremki. Paski zanurzać w maśle i wykładać boki kubka - foremki. Niech trochę zachodzą na siebie.
Środki wypełnić cząstkami brzoskwiń i przykryć drugim ,maślanym krążkiem.
Kubeczki-foremki ustawić na blasze i piec w temp.180stop.20minut.
Ciasto wyłożyć na oddzielne talerzyki, polać sosem truskawkowym, dodać owoce i zajadać.
Komentarze