Brzoskwinie w syropie

0 (0 ocen)

  • 25 min

Wspaniałe do ciast i deserów.

  • 25 min

Składniki:

  • 40 brzoskwiń
    2 kg cukru
    4 litry wody

    słoiki

Brzoskwinie w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki przekroić na połówki i wydrążyć pestki. W słoiczkach układać połówki dość ciasno. Zagotować wodę z cukrem aż powstanie gorący syrop. Przygotowanym syropem zalewać brzoskwinie w słoiczkach pozostawiając ok. 1,5 cm miejsca od brzegu. Słoiki pozakręcać. Pasteryzujemy ok. 20 minut w zależności jak miękkie chcemy owoce. Wygotowane słoiki wyjąć z kąpieli wodnej podokręcać i pozostawić do góry dnem aż wystygną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy