Brzoskwinie z kremem

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygotowanie ciastek jest dość pracochłonne, ale efekt jest tego wart.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1 kg mąki pszennej
    40 dag cukru
    275 ml oleju
    150 ml mleka
    2 op. proszku do pieczenia

    Krem:
    1/2 l mleka
    2,5 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kakao
    3 żółtka
    3/4 szkl. cukru
    2 łyżki masła

    Oraz:
    ok. 400 ml czerwonego likieru
    1,5 szkl. cukru
    cukrowe listki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Brzoskwinie z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki wyrabiamy na elastyczne ciasto (mąkę wsypujemy na końcu). Wstawiamy na ok. godzinę wielkości brzoskwini. Układamy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym
    do 180 °C. Studzimy. Przekrawamy i wydrążamy.
  • 2. Przygotowujemy krem: mąki przesiewamy z kakao i mieszamy z 200 ml zimnego mleka. Dodajemy żółtka. Mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy cukier i masło. Wlewamy masę kakaową. Mieszamy, aż zgęstnieje. Studzimy.
  • 3. Ciastka nadziewamy kremem. Składamy po dwa. Zanurzamy w likierze, a następnie obtaczamy w cukrze. Dekorujemy listkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować