Mix-Masz Brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealny na gorące letnie dni :) i na... "coś słodkiego" ale lekkiego :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:

    herbatniki
    2 galaretki cytrynowe
    puszka brzoskwiń

    Przełożenie:

    puszka brzoskwiń
    2 galaretki cytrynowe

    Wierzch i dekoracja:

    2x śmietana 30% 250ml
    opak.żelatyny
    2 łyżki cukru

    groszki czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mix-masz brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bierzemy 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody i zostawiamy by ostygły i stężały. Brzoskwinie wraz z połową zalewy miksujemy. Tortownicę wykładamy herbatnikami. Gdy galaretka zaczęła tężeć dodajemy ją do brzoskwiń i mieszamy. Wylewamy 1/3 musu na herbatniki i wstawiamy tortownicę do lodówki do stężenia. Po chwili wyciągamy i znów kładziemy herbatniki a na nie 1/2 musu, ponownie dajemy do lodówki, by za chwilę kolejny raz wyciągnąć i wylać ostatek musu i położyć ostatnią warstwę herbatników.
  • 2. Kolejne 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia i stężenia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Mieszamy z tężejącą galaretką i wylewamy na wierz przygotowanego spodu ciasta z herbatników na przemian z musem.
    Wstawiamy do stężenia.
  • placek w przekroju 3. żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru. Dodajemy schłodzoną ale płynną jeszcze żelatynę i mieszamy. Wykładamy na wierzch ciasta, posypujemy groszkami czekoladowymi dla dekoracji i wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować