Mix-masz brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bierzemy 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody i zostawiamy by ostygły i stężały. Brzoskwinie wraz z połową zalewy miksujemy. Tortownicę wykładamy herbatnikami. Gdy galaretka zaczęła tężeć dodajemy ją do brzoskwiń i mieszamy. Wylewamy 1/3 musu na herbatniki i wstawiamy tortownicę do lodówki do stężenia. Po chwili wyciągamy i znów kładziemy herbatniki a na nie 1/2 musu, ponownie dajemy do lodówki, by za chwilę kolejny raz wyciągnąć i wylać ostatek musu i położyć ostatnią warstwę herbatników.
2.Kolejne 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia i stężenia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Mieszamy z tężejącą galaretką i wylewamy na wierz przygotowanego spodu ciasta z herbatników na przemian z musem.
Wstawiamy do stężenia.
3.żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru. Dodajemy schłodzoną ale płynną jeszcze żelatynę i mieszamy. Wykładamy na wierzch ciasta, posypujemy groszkami czekoladowymi dla dekoracji i wstawiamy do lodówki.
Komentarze