Ciasto brzoskwiniowy raj z winogronową koroną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód :
Herbatniki i migdały miksujemy troszke grubiej jak na pył , dodajemy cukier i mieszamy . Następnie dodajemy roztopione masło i mieszamy . Spód okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy mase z herbatników równomiernie wykładając i mocno ubijając .
Spód wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min aby się podpiekło i zarumieniło .
Studzimy
Warstwa brzoskwiniowa :
Żelatynę namaczamy w wodzie przez 10 min .
Brzoskwinie obieramy , pozbawiamy pestek i miksujemy z wodą i miodem .
Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali ( pilnujemy aby się nie zagotowała ) i dodajmy do brzoskwiń energicznie mieszając .
Wkładamy do lodówki aby lekko stężała, po czym wylewamy na ostudzony spód . Wkładamy do lodówki aby stężała .
Warstwa biała :
Żelatynę moczymy w wodzie przez 10 min .
Śmietane , serek i cukier ubijamy razem .
Żelatynę rozpuszczamy . Dodajemy 2 łyżki masy śmietankowej do żelatyny i mieszamy a następnie dodajemy do śmietany i energicznie mieszamy .
Mase wykładamy na masę brzoskwiniową i ścieramy na nią czekoladę . Wkładamy do lodówki na 10 min .
Dekoracja :
Żelatynę moczymy w wodzie przez 10 min.
W gorącej wodzie rozpuszczamy miód , dodajemy sok z cytryny i żelatynę .
Wkładamy do lodówki aby lekko stężało.
Jeśli mamy winogron z pestkami to przekrawamy na pół i wydłubujemy pestki .
Winogron dodajemy do galaretki , mieszamy i dekorujemy nasze ciasto .
Wkładamy do lodówki jeszcze na 3 godziny aby się scaliło .
Smacznego ! :)
Komentarze