Ciasto brzoskwiniowy raj z winogronową koroną

0 (0 ocen)

Galaretkowy deser na herbatnikowym spodzie .

Składniki:

  • spód herbatnikowy :
    -190 g herbatników
    -100 g masła
    - 2 łyżki migdałów
    - 2 łyżki cukru pudru

    warstwa brzoskwiniowa :
    -700 g brzoskwiń
    -100 ml wody
    - 3 łyżki miodu
    - 3 łyżki żelatyny + 80 ml wody

    warstwa biała :
    -350 ml śmietanki kremówki
    - 150 g serka mascarpone
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
    dodatkowo 3 kostki białej czekolady

    warstwa winogronowa :
    - 500 g winogrona jasnego
    - 3 łyżki żelatyny + 60 ml wody
    - 150 - 200 ml wody
    - 3 łyżki miodu /cukru
    -sok z połówki cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto brzoskwiniowy raj z winogronową koroną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód :
    Herbatniki i migdały miksujemy troszke grubiej jak na pył , dodajemy cukier i mieszamy . Następnie dodajemy roztopione masło i mieszamy . Spód okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy mase z herbatników równomiernie wykładając i mocno ubijając .
    Spód wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min aby się podpiekło i zarumieniło .
    Studzimy

    Warstwa brzoskwiniowa :
    Żelatynę namaczamy w wodzie przez 10 min .
    Brzoskwinie obieramy , pozbawiamy pestek i miksujemy z wodą i miodem .
    Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali ( pilnujemy aby się nie zagotowała ) i dodajmy do brzoskwiń energicznie mieszając .
    Wkładamy do lodówki aby lekko stężała, po czym wylewamy na ostudzony spód . Wkładamy do lodówki aby stężała .

    Warstwa biała :
    Żelatynę moczymy w wodzie przez 10 min .
    Śmietane , serek i cukier ubijamy razem .
    Żelatynę rozpuszczamy . Dodajemy 2 łyżki masy śmietankowej do żelatyny i mieszamy a następnie dodajemy do śmietany i energicznie mieszamy .
    Mase wykładamy na masę brzoskwiniową i ścieramy na nią czekoladę . Wkładamy do lodówki na 10 min .

    Dekoracja :
    Żelatynę moczymy w wodzie przez 10 min.
    W gorącej wodzie rozpuszczamy miód , dodajemy sok z cytryny i żelatynę .
    Wkładamy do lodówki aby lekko stężało.
    Jeśli mamy winogron z pestkami to przekrawamy na pół i wydłubujemy pestki .
    Winogron dodajemy do galaretki , mieszamy i dekorujemy nasze ciasto .
    Wkładamy do lodówki jeszcze na 3 godziny aby się scaliło .
    Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować