Ciasto Brzoskwiniowy ślimaczek z roladą i galaretką

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto które kusi swym słonecznym wyglądem a wszystko to za sprawą brzoskwiniowych ślimaczków , delikatna masa śmietanowo-serowa i warstwa soczystych brzoskwiń pod galaretką tworzy niebiańską całość, rozpływa się w ustach, a po każdym kęsie ma się ochotę na więcej!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    15 dag cukru
    16 g cukru waniliowego
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    15 dag mąki pszennej
    2 łyżki soku z cytryny

    Nadzienie:
    Dżem brzoskwiniowy

    Masa;
    400 ml śmietanki kremowej 30%
    300 g serka homogenizowanego naturalnego
    3 -4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    4 czubate łyżeczki żelatyny

    Wierzch:
    2 świeże brzoskwinie
    1 galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Ciasto brzoskwiniowy ślimaczek z roladą i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód i boki -ślimaczki 1. Ciasto:
    Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem, wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy szpatułką aż do połączenia, wylewamy ciasto na dwie blaszki o wym 25/34 cm wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika pieczemy 8-10 minut, ciepłe ciasto zawijamy w roladki, zostawiamy do wystygnięcia.
    Zimne rozwijamy smarujemy dżemem brzoskwiniowym , ponownie rolujemy, odstawiamy na 2-3 godziny, po czym kroimy w centymetrowe plastry.
    Boki i spód tortownicy o wym 22 cm wykładamy brzoskwiniowymi ślimaczkami.
  • z masą 2. Masa:
    Śmietanka i serek powinny być dobrze schłodzone-prosto z lodówki,
    Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, do uzyskania płynnej masy.
    Śmietanę kremówkę ubijemy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodajemy serek miksujemy wlewając powoli ostudzoną ale płynną żelatynę, Masę wylewamy na ślimaczki w tortownicy, wierzch wygładzamy.
  • Przed zalaniem galaretką 3. Brzoskwinie obieramy ze skórki kroimy w grubą kostkę, układamy na masie śmietanowej, zalewamy tężejąca galaretką brzoskwiniową przygotowaną wcześniej wg wskazówki na opakowaniu.
    Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa śmietanowa Serek Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować