Ciasto Brzoskwiniowa delicja

4.47 (194 ocen)

  • 2 godz.

Takie ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z brzoskwiniami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny kakaowy smak, galaretkę i pyszną masę czekoladową. Całość oblana polewą czekoladową zadowoli każdego łasucha.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt :
    4 jajka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kakao
    szczypta soli
    olej

    Warstwa brzoskwiniowa:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    800ml wrzątku
    1 łyżeczka żelatyny

    Masa czekoladowa:
    100g mlecznej czekolady
    500ml śmietany 36%
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    4 łyżki mleka

    Poncz:
    100ml syropu z brzoskwiń
    20ml wody

    Polewa:
    150g mlecznej czekolady
    4 łyżki śmietany 30%
    1 łyżka masła
    posypka karmelowa
Wystaw ocenę:

4.47 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Pieczeń

Ciasto brzoskwiniowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fn4vbv 1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cmx24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.
  • image-1ek4nov 2. Warstwa brzoskwiniowa:
    Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kosteczkę. Galaretki
    i żelatynę rozpuścić w 800ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia.
    Po tym czasie dodać brzoskwinie i dokładnie wymieszać.
  • image-0f6fsyn 3. Masa czekoladowa:
    Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając dodać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej i rozpuszczoną w mleku żelatynę (żelatynę zalać mlekiem, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać w mikrofali) . Całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Poncz:
    Syrop z brzoskwiń wymieszać z wodą.
  • 5. Polewa:
    Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić
    w kąpieli wodnej.
  • image-02a1hfx 6. Składanie ciasta:
    Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę brzoskwiniową z galaretką, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć masę czekoladową, polać wcześniej przygotowaną polewą i posypać posypką karmelową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować