Brzoskwiniowa słodycz

0 (0 ocen)

Brzoskwiniowa rozkosz z dodatkiem piany wiśniowej idealna na różne okazje.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8jaj
    1szkl. mąki pszennej
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    1szkl. cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta sody do białek
    2łyżki kakao

    Poncz:
    1szkl. soku brzoskwiniowego

    Masa brzoskwiniowa:
    1budyń śmietankowy
    puszka brzoskwiń
    4łyżki cukru
    1kostka margaryny

    Pianka wiśniowa:
    1śnieżka w proszku
    galaretka wiśniowa

    Dodatkowo:
    posypka kolorowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Brzoskwiniowa słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt : Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 45min. w 170C. Wystudź.Tortownica 30. Po upieczeniu przetnij biszkopt na pół oraz nasącz sokiem brzoskwiniowym.
  • 2. Masa brzoskwiniowa: W połowie szkl. soku rozrób budyń dodając cukier-zmiksuj. Pozostały sok zagotuj. Do gotującego wlej masę budyniową-ugotuj budyń. Pozostaw do ostudzenia. Następnie dodaj margarynę-zmiksuj.
  • 3. Brzoskwinie pokrój w kawałki. Dodaj do masy brzoskwiniowej. Gotową masę wyłóż na biszkopt. Przykryj drugą częścią biszkopta.
  • 4. Pianka wiśniowa:
    Śnieżkę ubij wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuść w niecałej szklance gorącej wody. Odstaw do lekkego stężenia. Wlej do śnieżki-zmiksuj. Wyłóż na drugą część biszkopta. Posyp kolorową posypką-udekoruj brzoskwiniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować