Brzoskwiniowe niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Dodawać po 1 żółtku nie przerywając ubijania. Kiedy jajka się połączą, dodawać przesiane mąki z proszkiem i kakao. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy (28x24 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut, do suchego patyczka. Galaretki rozpuścić w 300 ml wody i przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Powoli dolewać galaretki, cały czas ubijając. Wystudzony biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami syropu z brzoskwiń. Na biszkopcie poukładać cząstki brzoskwiń. Na owoce wyłożyć śmietanową piankę. Wyrównać i obficie posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Komentarze