Brzoskwiniowe niebo

4.99 (153 ocen)

  • 60 min

To moja propozycja na lekkie i pyszne ciasto z brzoskwiniami. Jest tak delikatne, że ma się ochotę sięgnąć po kolejny kawałek.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 dużych jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki kakao
    Pianka:
    1/2 litra śmietany 30%
    2 galaretki cytrynowe
    300 ml wody
    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń
    50 gram gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.99 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Brzoskwiniowe niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Dodawać po 1 żółtku nie przerywając ubijania. Kiedy jajka się połączą, dodawać przesiane mąki z proszkiem i kakao. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy (28x24 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut, do suchego patyczka. Galaretki rozpuścić w 300 ml wody i przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Powoli dolewać galaretki, cały czas ubijając. Wystudzony biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami syropu z brzoskwiń. Na biszkopcie poukładać cząstki brzoskwiń. Na owoce wyłożyć śmietanową piankę. Wyrównać i obficie posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować