Brzoskwiniowiec

5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię kucharzyć, ale najbardziej piec. W niedzielę zawsze muszę mieć ciasto do kawy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 6 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● niepełna 1 szkl. mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 3 łyżeczki kakao
    Oraz:
    ● puszka brzoskwiń
    ● 2 op. budyniu śmietankowego
    ● 1-2 łyżeczki cukru
    ● kostka margaryny
    ● 3 czerwone galaretki
    ● op. delicji
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brzoskwiniowiec 1. Białka ubijamy. Nie przerywając
    ubijania, dodajemy cukier,
    a następnie żółtka. Delikatnie
    mieszamy z mąką
    wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto
    wlewamy do blachy (20x36
    cm) i pieczemy ok. 40 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temp. 180 °C. Studzimy.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy
    w 600 ml wrzącej wody.
    Brzoskwinie osączamy i kroimy
    w kawałki. Do syropu dolewamy
    wody, uzupełniając
    do ok. 500 ml. Do 400 ml
    wsypujemy cukier, zagotowujemy.
    Wlewamy budyń wymieszany
    z resztą syropu.
    Zagotowujemy i studzimy.
    Margarynę miksujemy, dodając
    porcjami budyń.
  • 3. Na biszkopta wykładamy
    1/2 masy, następnie delicje,
    pozostałą masę, pokrojone
    brzoskwinie. Zalewamy galaretką.
    Schładzamy.

Porady

● Biszkopt można przygotować bez dodatku kakao. Będzie miał wtedy jasny kolor. ● Zamiast czerwonych galaretek możemy użyć zielonych – o smaku agrestowym. ● Ładnie będą wyglądać także zalane galaretką połówki brzoskwiń, zamiast krojonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować