Brzoskwiniowiec

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto upiekłam na urodziny mojego wnusia. Szybko zniknęło z talerza.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blacha 24x36 cm
    Składniki:
    Ciasto
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Masa:
    3 galaretki brzoskwiniowe
    2 puszki brzoskwiń w zalewie, duże opakowanie(ja kupiłam w Biedronce)
    2 budynie waniliowe na 1/2 litra mleka
    1/2 l mleka
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka posolić, ubić z cukrem na puszystą masę robotem, dodać ocet, wymieszać. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać do natłuszczonej formy, piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół, lekko nasączyć sokiem brzoskwiniowym.
    Budynie ugotować na 1/2 l mleka bez cukru. Do gorącego budyniu dodać proszek galaretek i zmiksowane brzoskwinie z 1 puszki. Dokładnie całość zmiksować robotem, przestudzić. 3/4 kremu rozsmarować na ciasto, przykryć drugą połową. Na wierzch rozsmarować pozostały krem, ułożyć pokrojone brzoskwinie, zalać 3 tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 6 godzin.

Porady

Do ciasta można dodać różne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować