Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem,wsyp wiórki kokosowe,mak oraz proszek do pieczenia i wymieszaj ciasto.
Wlej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 25x30 cm i piecz 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Krem:
Żółtka roztrzep 250 ml soku brzoskwiniowego,budyniem,mąką ziemniaczaną oraz cukrem,wlej na gotujące się mleko,ugotuj budyń,ostudź.
Galaretki rozpuść w szklance wrzątku,ostudź.
Masło zmiksuj i nie przerywając miksowania porcjami zimny budyń oraz tężejącą galaretkę,dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszaj.
Pozostałe galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 400 ml wrzątku.
Odstaw w chłodne miejsce,aby lekko stężały.
3.Zimne ciasto posmaruj kremem ,ułóż na wierzchu delicje,zlej tężejącą galaretką,włóż do lodówki do stężenia.
Komentarze