Brzoskwiniowiec

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Pyszne ciasto warstwowe,delikatny biszkopt makowo-kokosowy,brzoskwiniowy krem oraz delicje zatopione w galaretce,na pewno posmakuje każdemu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto:
    8 białek
    200 g cukru
    200 g wiórek kokosowych
    200 g suchego maku
    50 g rodzynek
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    na krem brzoskwiniowy;
    200 ml mleka
    puszka brzoskwiń w syropie
    1,5 opakowania galaretki pomarańczowej
    budyń śmietankowy bez cukru
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    8 żółtek
    4 łyżki cukru
    250 g masła
    ponadto:
    2 galaretki brzoskwiniowe
    opakowanie delicji o smaku brzoskwiniowym(300g)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem,wsyp wiórki kokosowe,mak oraz proszek do pieczenia i wymieszaj ciasto.
    Wlej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 25x30 cm i piecz 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Krem:
    Żółtka roztrzep 250 ml soku brzoskwiniowego,budyniem,mąką ziemniaczaną oraz cukrem,wlej na gotujące się mleko,ugotuj budyń,ostudź.
    Galaretki rozpuść w szklance wrzątku,ostudź.
    Masło zmiksuj i nie przerywając miksowania porcjami zimny budyń oraz tężejącą galaretkę,dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszaj.
    Pozostałe galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 400 ml wrzątku.
    Odstaw w chłodne miejsce,aby lekko stężały.
  • 3. Zimne ciasto posmaruj kremem ,ułóż na wierzchu delicje,zlej tężejącą galaretką,włóż do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować