Brzoskwiniowiec z budyniem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dodatek do ciasta brzoskwiń czyni ciasto lekko kwaskowe i orzeźwiające. Ciasto rozpływa się w ustach i bardzo szybko znika z talerza. Podczas pieczenia cały dom pachnie brzoskwiniami.

  • 50 min

Składniki:

  • Forma do tarty o podwyższonym brzegu: średnica dołu 24 cm, średnica góry 27 cm a wysokość formy - 5 cm.
    Ciasto:
    2 szklanki mąki+ mąka do podsypania
    ¾ szklanki cukru pudru
    ½ kostki masła
    3 łyżki śmietany 22%
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    3/4 szklanki cukru
    1 puszka brzoskwiń w syropie – 850 g
    1 budyń waniliowy na ¾ l mleka
    Cukier puder do posypania ciasta
    Tłuszcz do formy

Brzoskwiniowiec z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: z podanych składników zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 30 minut.
    Brzoskwinie osaczyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem, całość gotować 5 minut. Budyń rozpuścić w syropie z brzoskwiń, wlać do gotujących się owoców, ugotować gęsty budyń, wystudzić.
    Schłodzone ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na stolnicy podsypaną mąką(bo ciasto jest tłuste i klejące) na okrągły placek. Formę natłuścić, wyłożyć ciasto wraz z brzegami. Na ciasto wyłożyć wystudzoną masę, wyrównać. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, wyłożyć na ciasto tworząc kratkę. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Przestudzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem.

Porady

1.w sezonie można dodać do ciasta świeże owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy