Dodatek do ciasta brzoskwiń czyni ciasto lekko kwaskowe i orzeźwiające. Ciasto rozpływa się w ustach i bardzo szybko znika z talerza. Podczas pieczenia cały dom pachnie brzoskwiniami.
50 min
Składniki:
Forma do tarty o podwyższonym brzegu: średnica dołu 24 cm, średnica góry 27 cm a wysokość formy - 5 cm.
Ciasto:
2 szklanki mąki+ mąka do podsypania
¾ szklanki cukru pudru
½ kostki masła
3 łyżki śmietany 22%
1 opakowanie cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
3/4 szklanki cukru
1 puszka brzoskwiń w syropie – 850 g
1 budyń waniliowy na ¾ l mleka
Cukier puder do posypania ciasta
Tłuszcz do formy
Brzoskwiniowiec z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: z podanych składników zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 30 minut.
Brzoskwinie osaczyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem, całość gotować 5 minut. Budyń rozpuścić w syropie z brzoskwiń, wlać do gotujących się owoców, ugotować gęsty budyń, wystudzić.
Schłodzone ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na stolnicy podsypaną mąką(bo ciasto jest tłuste i klejące) na okrągły placek. Formę natłuścić, wyłożyć ciasto wraz z brzegami. Na ciasto wyłożyć wystudzoną masę, wyrównać. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, wyłożyć na ciasto tworząc kratkę. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Przestudzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem.
Komentarze