• Dla 8 osób
  • Średni

Bunet jest tradycyjnym deserem kuchni piemonckiej. Pewnie włosi uznaliby mój sposób podania go za profanację, ale z kleksem ubitej śmietanki i owocem miechunki rozdętej smakuje po prostu niebiańsko.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mleko: 0.8 litra
    - biszkopty kocie języczki: 100 gramów
    - ciasteczka amaretti: 120 gramów
    - kakao: 50 gramów
    - cukier: 300 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - kawa rozpuszczalna: 1 łyżeczka
    - rum: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bunet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj mleko i odstaw do przestygnięcia.
    Wsyp do mleka pokruszone biszkopty i ciasteczka amaretti oraz kawę rozpuszczalną i rum.
  • 2. Utrzyj jajka mikserem z 100 g cukru i kakao.
    Połącz jajka z mlekiem.
  • 3. Skarmelizuj na patelni pozostały cukier. Karmel rozlej do kokilek, rozprowadzając na dnie i ściankach. Pozostaw do ostygnięcia.
  • 4. Rozlej przygotowaną masę budyniową do foremek i piecz w kąpieli wodnej w tem. 200’C przez 45-50 minut.
    Podawaj na ciepło z kleksem ubitej śmietanki i ulubionym owocem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować