Bunet jest tradycyjnym deserem kuchni piemonckiej. Pewnie włosi uznaliby mój sposób podania go za profanację, ale z kleksem ubitej śmietanki i owocem miechunki rozdętej smakuje po prostu niebiańsko.
1.Zagotuj mleko i odstaw do przestygnięcia.
Wsyp do mleka pokruszone biszkopty i ciasteczka amaretti oraz kawę rozpuszczalną i rum.
2.Utrzyj jajka mikserem z 100 g cukru i kakao.
Połącz jajka z mlekiem.
3.Skarmelizuj na patelni pozostały cukier. Karmel rozlej do kokilek, rozprowadzając na dnie i ściankach. Pozostaw do ostygnięcia.
4.Rozlej przygotowaną masę budyniową do foremek i piecz w kąpieli wodnej w tem. 200’C przez 45-50 minut.
Podawaj na ciepło z kleksem ubitej śmietanki i ulubionym owocem.
Komentarze