Buchty drożdżowe na krupczatce

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Świeże, lekko ciepłe buchty, to najlepsza rzecz, jaką można podać na podwieczorek. Do tego dżem lub konfitury i jesteśmy w niebie:)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 16 szt
    dwie tortownice 23 cm

    30 g świeżych drożdży
    50 g cukru
    250 ml letniego mleka
    500 g mąki krupczatki
    2 jajka
    szczypta soli
    100 g roztopionego, ostudzonego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Buchty drożdżowe na krupczatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i drożdże rozmieszać w rondelku, dolać mleko i wymieszać. Odstawić, aby drożdże urosły – około 15- 20 min. Do wyrośniętych drożdży dodać mąkę, jajka, szczyptę soli i 3 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Mikserem lub ręcznie.
    Ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość (60-90 minut).
    W tym czasie przygotować dwie tortownice o średnicy 22-23 cm. Wyłożyć je papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką.
    Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, lekko zagnieść i podzielić na 16 części. Każdą część uformować w kulkę i namoczyć w rozpuszczonym maśle. Ułożyć w formie kwiatka po osiem sztuk w każdej tortownicy. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
    Piekarnik nagrzać do 220°C. Włożyć wyrośnięte bułeczki i piec 20 minut.
    Po wyjęciu i przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować