Jest wiele nazw na te kluski. Moja babcia mówiła na nie "kluski na majtkach", bo gotowane były na parze przy pomocy gazy lub firanki i stąd to skojarzenie :)
Składniki:
Składniki:
50 dag Mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jaja
3 łyżki roztopionego masła
3 dag drożdży
pół łyżeczki soli (jeśli jemy buchty wytrawne, jeśli na słodko to dodajemy cukier).
szczypta cukru
Buchty / pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sporządzić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru. wymieszane składniki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
2.Następnie mąkę przesiać, dodać jaja oraz rozczyn z drożdży. Wymieszać. Potem dodać letnie roztopione masło, sól i wyrabiać drewnianą łyżką a potem rękoma. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, powierzchnię ciasta wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. Około 40 minut do 1 godziny.
3. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie rozwałkować i wycinać kółka przy pomocy szklanki. Kluski układać na oprószonej mąką stolnicy.
4.Ponownie ustawić w ciepłym miejscu, przykryć ścierką a gdy zaczną rosnąć gotować na parze. Ja użyłam parowara, ale można sobie pomóc, płócienną ściereczką, i obwiązać sznurkiem tak jak robiły nasze babcie :). Kluski podawać z sosem mięsno - grzybowym i najlepiej z kapustą :)
Komentarze