Budyń z dyni

0 (0 ocen)

  • 10 min

Zdrowy, domowy, sezonowy budyń.

  • 10 min

Składniki:

  • 1/2 kg dyni
    7-8 suszonych fig
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 szklanki mleka
    2 szklanki wody
    rodzynki, płatki migdałów do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przekąski

Budyń z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać i zetrzeć na tarce.
  • 2. Figi zalać wrzątkiem, odcedzić i pokroić na małe kawałki.
  • 3. W garnku zagotować 1 szklankę mleka i 2 szklanki wody.
  • 4. Wrzucić dynię oraz figi.
  • 5. Gotować na wolnym ogniu około 8 minut, ciągle mieszając.
  • 6. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem.
  • 7. W 1 szklance mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną.
  • 8. Zmiksowaną dynię ponownie doprowadzić do wrzenia, następnie wlać mleko z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną i mieszać, aby nie powstały grudki.
  • budyń z dyni 9. Gdy budyń zgęstnieje zdjąć z ognia.
  • 10. Przełożyć do salaterek, posypać rodzynkami i płatkami migdałów.

Porady

Jeśli ktoś woli wersję bardziej słodką, może dodać cukier. Zamiast mleka krowiego można dodać sojowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować