Bardzo zdrowa i pyszna propozycja dla osób dbających o zdrowe odżywianie. W tej formie dzieci będą chętniej zajadać się kaszą jaglaną i płatkami owsianymi.
Budyń jaglano-owsiany z czekoladą i mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Przed gotowaniem należy kaszę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie lub uprażyć i przelać wrzątkiem.
Czekoladę połam na kawałki, wstaw do miseczki z dodatkiem oliwy z oliwek i umieść na garnku z gotującą się wodą aby się rozpuściła. Odstaw.
W rondlu zagotuj wodę wraz z mlekiem kokosowym i następnie dodaj płatki owsiane, daktyle bez pestek oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Gotuj 2-3 minuty i wlej rozpuszczoną czekoladę, dodaj kurkumę oraz szczyptę kardamonu. Zmiksuj dokładnie na gładki krem aby uzyskać konsystencję budyniu.
Serwuj budyń z mandarynką i uprażonymi ziarenkami sezamu.
Komentarze