Budyń jaglano-owsiany z czekoladą i mandarynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo zdrowa i pyszna propozycja dla osób dbających o zdrowe odżywianie. W tej formie dzieci będą chętniej zajadać się kaszą jaglaną i płatkami owsianymi.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:

    8-10 łyżek stołowych ugotowanej kaszy jaglanej
    6 łyżek płatków owsianych
    100ml mleka kokosowego
    100ml wody
    8-10 daktyli bez pestek
    60g gorzkiej czekolady 70%
    1 łyżka oliwy z oliwek
    szczypta mielonego kardamonu
    szczypta kurkumy
    2 mandarynki
    łyżeczka uprażonego sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń jaglano-owsiany z czekoladą i mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Budyn 1. Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Przed gotowaniem należy kaszę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie lub uprażyć i przelać wrzątkiem.

    Czekoladę połam na kawałki, wstaw do miseczki z dodatkiem oliwy z oliwek i umieść na garnku z gotującą się wodą aby się rozpuściła. Odstaw.

    W rondlu zagotuj wodę wraz z mlekiem kokosowym i następnie dodaj płatki owsiane, daktyle bez pestek oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Gotuj 2-3 minuty i wlej rozpuszczoną czekoladę, dodaj kurkumę oraz szczyptę kardamonu. Zmiksuj dokładnie na gładki krem aby uzyskać konsystencję budyniu.

    Serwuj budyń z mandarynką i uprażonymi ziarenkami sezamu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Gorzka czekolada Kasza jaglana Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować