Budyniowo malinowe racuszki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Racuszki podwójnie budyniowe. Do ciasta placuszków dodałam budyń, i zrobiłam budyń malinowy do polania. Wyszło pyszne połączenie z malinami.

  • 2 godz.

Składniki:


  • przepis na ciasto:
    1 budyń śmietankowy
    1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    3 łyżki oleju
    1 dkg drożdży
    sól, cukier szczypta.
    mięta do dekoracji

    Budyń:
    500 ml mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier do smaku
    30 dkg malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Budyniowo malinowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto 1. Do miski przekładam drożdże dodaję 1/4 szklanki mleka letniego, 2 łyżki mąki, cukier szczyptę. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia zaczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, budyń, szczyptę soli. Wyrabiam ciasto łyżką albo mikserem, na końcu dodaję olej i dalej wyrabiam.
  • ciasto wyrośnięte 2.
    Odstawiam do wyrośnięcia.
  • racuchy usmazone 3. Na patelni rozgrzewam olej .

    Łyżkę zanurzam w gorącej wodzie i nakładam ciasto na patelnię. Zapobiega to przyklejaniu się ciasta do łyżki. Smażę na rumiano z dwóch stron.
  • maliny przetarte 4. Maliny przekładam do garnka i na wolnym ogniu chwilę je podgotowuję, można dodać dwie łyżki wody.. Jak będą miękkie przecieram przez sito.W 1/2 szklance mleka rozrabiam mąkę ziemniaczaną. Reszke mleka zagotowuję z sokiem malinowym. Do gotującego dolewam mąkę. Gotuję aż zgęstnieje. Zostawiam do wystudzenia lekkiego.
    Usmażone racuchy podaję z budyniem, malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować