Babeczki z owocami i kremem budyniowym to jeden z moich ulubionych deserów. Najczęściej goszczą one u mnie latem, gdy wybór owoców jest duży:). Kruche ciasto, budyń i rabarbar stanowi idealne połączenie!
Składniki:
Składniki na około 10 sztuk
Ciasto:
• 250 gram mąki,
• 0,5 kostki margaryny,
• 2 płaskie łyżki cukru pudru,
• 1 żółtko,
• 1 jajko,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Nadzienie:
- 0,5 litry mleka,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- ok 2 łyżki cukru do smaku (do budyniu),
- 4-5 łodyg rabarbaru,
- cukier trzcinowy do posypania rabarbaru
Dodatkowo:
• Cukier puder do posypania,
• Tłuszcz do smarowania foremek
Budyniowo- rabarbarowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtko, jajko, margarynę, proszek do pieczenia oraz cukier puder.
2.. Zagniatamy ciasto.
3.Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy środki nasmarowanych tłuszczem foremek
4.Następnie gotujemy budyń
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń i żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy, po czym napełniamy nim środki tartaletek.
5.Umyty rabarbar kroimy na kawałki około 0,5 cm. Porcje rabarbaru wykładamy na budyń.
Owoce delikatnie posypujemy cukrem trzcinowym. Tartaletki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30- 35 minut w 180°C.
Upieczone deserki studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze