20 dag mąki, 10 dag.cukru, 1 żółtko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag. margaryny, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 5 dużych jabłek, cynamon
dodatkowo na kruszonkę: 7,5 dag. masła, 7,5 dag cukru,15 dag mąki
Budyniowa szarlotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa: Ugotować budyń i wystudzić. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, dodać cynamon i cukier według upodobań. Z mąki, cukru,żółtka, proszku do pieczenia i margaryny zagnieść ciasto. zrobić kul;kę i włożyć na pół godziny do lodówki.Następnie wyłożyć nim okrągła formę o średnicy 24 cm . Na cieście równomiernie ułożyć jabłka i zalać je przygotowanym budyniem. Z masła,cukru i mąki zrobić kruszonkę i rozsypać ją na budyniu. Tak przygotowane ciasto piec ok. 35-45 minut w temp.180 stopni. Po wyjęciu i wystudzenie wstawić do lodówki.
Porady
Przygotowując budyń warto użyć nieco mniej mleka niż jest podane na opakowaniu a do kruszonki można dosypać odrobinę cynamonu. Jabłka zamiast trzeć na tarce można też pokroić w drobną kosteczkę.
Komentarze