Budyniowa pianka z malinami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 15 min

przepyszne połączenie kruchego ciasta, delikatnej pianki i malin!

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • ciasto:

    5 żółtek
    2,5 szklanki mąki
    kostka margaryny
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    pianka:

    5 białek
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    2 budynie śmietankowe (ewentualnie waniliowe)
    1/2 szklanki oleju

    500-600 gr malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyniowa pianka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciast zagnieść i podzielić na dwie nierówne części- jedna 1/3 a druga to 2/3 ciasta. Mniejszą włożyć do zamrażarki, większą do lodówki na godzinę.
  • 2. Dużą prostokątną blachę wylepić większą porcją ciasta i podpiec około 20-25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
    Następnie ciasto odstawić do ostudzenia.
  • 3. Białka ubić na sztywno, nie przerywając miksowania dodać cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Na koniec cienką strużką wlać olej cały czas miksując.
  • 4. Na ostudzonym cieście rozprowadzić piankę.
  • 5. Na wierzchu ułożyć maliny delikatnie wciskając w piankę (otworami do góry).
  • 6. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta.
  • 7. Piec około 40 minut w 180-190 stopniach.

Porady

można użyć mrożonych malin, nie należy ich wcześniej rozmrażać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować