Budyniowa pianka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciast zagnieść i podzielić na dwie nierówne części- jedna 1/3 a druga to 2/3 ciasta. Mniejszą włożyć do zamrażarki, większą do lodówki na godzinę.
2. Dużą prostokątną blachę wylepić większą porcją ciasta i podpiec około 20-25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Następnie ciasto odstawić do ostudzenia.
3.Białka ubić na sztywno, nie przerywając miksowania dodać cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Na koniec cienką strużką wlać olej cały czas miksując.
4.Na ostudzonym cieście rozprowadzić piankę.
5.Na wierzchu ułożyć maliny delikatnie wciskając w piankę (otworami do góry).
6.Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta.
7.Piec około 40 minut w 180-190 stopniach.
Porady
można użyć mrożonych malin, nie należy ich wcześniej rozmrażać
Komentarze