budyniowe ciasto z rabarbarem

4.5 (176 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

bardzo smaczne ciasto; fajnie wyczuwalny jest smak budyniu ja dodałam śmietankowy ale i waniliowy może być Ciasto na pewno powtórzę z różnymi owocami...uprzedzając pytania nie ma znaczenia czy budynie będą małe czy duże oraz z cukrem czy bez

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 200 g masła o pokojowej temperaturze
    150 g cukru
    200 g mąki
    3 budynie waniliowe lub śmietankowe
    6 łyżek śmietany (temperatura pokojowa)
    4 jajka (temperatura pokojowa)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3-4 długie łodygi rabarbaru
    3 łyżki ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem Desery

Budyniowe ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować okrągłą formę o średnicy 24 cm. Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać.
  • 2. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Do masła wmiksować ekstrakt waniliowy i dodawać na przemian mąkę z proszkami i śmietanę, zaczynając i kończąc na mące.
  • 3. Dodać do masy pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • 4. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Szybkie ciasto z rabarbarem

To może cię zainteresować