Budyniowo - kakaowe cudo

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosty przepis na deser mojego autorstwa

  • 60 min

Składniki:

  • Krem:
    2 szklanki mleka
    opakowanie budyniu waniliowego
    3 łyżki mąki
    6-7 łyżek cukru
    250 g masła lub margaryny

    Spód:
    2 opakowania herbatników
    100 g masła
    2 łyżki kakao
    3-4 łyżki cukru
    odrobina mleka

Budyniowo - kakaowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3/4 szklanki mleka wymieszać z budyniem i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać mieszankę i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Pokruszyć herbatniki, dodać masło, cukier i kakao. wymieszać. Dodać tyle mleka, aby masa była odpowiednia. Wystudzony budyń miksować z margaryną lub masłem dodając po łyżce aż do otrzymania puszystej masy. Krem wstawić do lodówki.
  • 3. Na talerzykach formować okrągłe spody z masy z herbatników o wysokości ok. 2 cm, a na nie nakładać krem za pomocą szprycy. Posypać kakao.

Porady

Można podać z truskawkami maczanymi w karmelu i obtaczanymi w zmielonych orzechach i migdałach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy