Budyniowe płatki błyskawiczne z pomarańczowym aromatem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Fuzja tradycyjnej zupy mlecznej z budyniem czekoladowym idealna na śniadanie lub deser :)

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    ok 400 ml mleka
    jedna pomarańcza
    pół szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
    2 łyżki bydyniu czekoladowego
    cukier

Budyniowe płatki błyskawiczne z pomarańczowym aromatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę dokładnie wyparzamy wrzącą wodą z czajnika, następnie myjemy szczoteczką, dokładnie płuczemy. Obieramy pomarańczę, a skórki rwiemy na drobne kawałki. Szklankę mleka zagotowujemy w garnuszku, dodajemy do niego skórkę pomarańczowa i gotujemy z nią przez 3-4 min. Następnie w pozostałej części zimnego mleka rozrabiamy budyń ( tak by nie pozostały zadne grudki). Skórkę odcedzamy z mleka i wyrzucamy, a do gotującego się mleka dodajemy płatki ryzowe, gotujemy przez ok 1 min. Nastepnie dodajemy budyń i gotujemy przez 2-3 min ciągle mieszając. Na koniec dosładzamy wedlug uznania i wyciskamy ręcznie do garnka sok z ćwierci lub połowy pomarańczy. Smacznego!

Porady

Można dodać odrobinkę (2-3 krople) aromatu pomarańczowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy