Budyniowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne ciasto rabarbarowe na zakończenie sezonu!

  • 60 min

Składniki:

  • - masło - 200 g
    - cukier - 1 i 3/4 szklanki
    - mąka - 2 szklanki
    - żółtko - 2 szt
    - jajko - 1 szt
    - proszek do pieczenia - 1 łyżeczki
    - cukier wanilinowy - 2 łyżki
    - śmietana kwaśna 18% - 4 łyżki
    - rabarbar - 350 g
    - budyń waniliowy - 2 szt
    - mleko - 700 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Budyniowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

    Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ).

    Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną.

    Zagniatamy gładkie ciasto , a następnie dzielimy je na 2 części ( 3/4 i 1/4 ).

    Mniejszą cześć zawiniętą w folię spożywczą wkładamy do mrożenia.

    Pozostałą wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blacha 28×20 ) i delikatnie nakłuwamy.

    Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym cieście.

    Posypujemy 3 łyżkami cukru.

    Budyń gotujemy na mleku i odrazu wylewamy na rabarbar.

    Na wierzch ścieramy ( lub kruszymy w palcach ) zimne ciasto.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.

    Obficie posypujemy cukrem pudrem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować