Bułeczka STOKROTKA

4.51 (161 ocen)

Uwielbiałam te bułeczki w dzieciństwie, ale zawsze było za mało marmolady :-)

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
    50g cukru
    40g masła stopionego
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    25g drożdży świeżych
    Skórka otarta z jednej cytryny
    1 opakowanie cukru waniliowego (małe)
    1 żółtko

    Kruszonka:

    1 kopiasta łyżka mąki krupczatki
    2 kopiaste łyżki cukru pudru
    1 kopiasta łyżka masła

    Dodatkowo:

    Marmolada o ulubionym smaku ( u mnie różana )
    Jajko lub mleko do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

4.51 (161 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery Marmolady

Bułeczka stokrotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Stokrotka 1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mieszamy z połową mleka i jedną łyżką mąki, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

    Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy przesianą mąkę, masło, skórkę z cytryny, cukier waniliowy, cukier zwykły i resztę mleka. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto ( w razie potrzeby dosypać trochę mąki )

    Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu uformować z niego 7 bułeczek. Bułeczki ułożyć blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na chwilę żeby urosły.
  • Stokrotka 2. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy opuszkami palców.

    Każdą bułeczkę posmarować masłem lub jajkiem, posypać kruszonką i nałożyć marmoladę np. za pomocą rękawa cukierniczego.

    Piec w 190' 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować