Bułeczka stokrotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mieszamy z połową mleka i jedną łyżką mąki, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy przesianą mąkę, masło, skórkę z cytryny, cukier waniliowy, cukier zwykły i resztę mleka. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto ( w razie potrzeby dosypać trochę mąki )
Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu uformować z niego 7 bułeczek. Bułeczki ułożyć blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na chwilę żeby urosły.
2.Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy opuszkami palców.
Każdą bułeczkę posmarować masłem lub jajkiem, posypać kruszonką i nałożyć marmoladę np. za pomocą rękawa cukierniczego.
Komentarze