Pogača - Bułeczki tureckie z serem feta

4.97 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Fantastyczne bułeczki, które najlepiej smakują prosto z piekarnika, ale spokojnie na śniadanko po wieczornym upieczeniu tez się nadają (o ile coś zostanie) :)Pomysł na te bułeczki nie jest mój, to znane tureckie bułeczki z serem. Takie bułeczki można podać na grillu, zabrać na piknik czy do pracy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • składniki na ok 18 sztuk:
    ciasto drożdżowe:
    100 ml letniej wody
    100 ml oleju
    100 ml letniego mleka
    100 ml śmietany kremówki 30%
    200 gr jogurtu naturalnego
    1 płaska łyżka soli
    2 łyżeczki cukru
    ok 50 gr. drożdży
    białko
    żłótko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    700 gr maki
    sezam do posypania

    Farsz:
    ok 300g sera Feta
    pieprz świeżo mielony
    Natka pietruszki, koperku lub lubczyku.
Wystaw ocenę:

4.97 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Przekąski

Pogača - bułeczki tureckie z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Farsz: Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sera , doprawiamy pieprzem i dokładnie razem mieszamy.
  • zaczyn 2. Do miski wkładamy mleko, wodę, pokruszone drożdże, cukier, sól, proszek do pieczenia i mieszamy rozpuszczając wszystkie składniki. Następnie dodaj śmietanę,jogurt i olej. Rozpuszczone składniki pozostaw na 5 minut. Następnie dodaj białko i stopniowo mąkę.
  • ciasto drożdżowe 3. Wyrabiaj ciasto tak długo aż nie będzie się kleić do rak i miski. odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. (Ja użyłam do wyrabiania miksera z końcówką typu "hak" do ciasta drożdżowego ).
  • ciasto 4. Gdy ciasto wyrośnie podziel je na około 18 kulek.
  • złożenie bułeczki 5. Następnie kulkę rozwałkować na prostokąt, na długi brzeg rozłożyć przez całą długość trochę farszu. Z drugiej strony ciasto ponacinać za pomocą noża do pizzy na paseczki o szerokości 2cm.
  • zwijanie 6. Ciasto zwijamy od strony farszu aż na paseczki.
  • zwijanie 7. Następnie zwijamy rulon w ślimaka.
  • bułeczki 8. Przekładamy gotowe bułeczki na blachę ,aby sobie podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj bułeczki żółtkiem i posyp np.sezamem.
  • bułeczki 9. Bułeczki pieczemy w ok 170st C przez 20-25 minut.

Porady

Takie bułeczki można zrobić również w wersji na słodko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mąka Pietruszka Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować