BUŁECZKI WYTRAWNE Z SEREM I SALAMI

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Drożdżowe ciasto zawsze pachnie w całym domu, uwielbiam to!. Dzięki oliwie z oliwek bułki dłużej pozostaną świeże i miękkie. Dodatki możecie sami komponować wg. uznania i gustów domowników.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 14-15 sztuk:


    60 dag mąki pszennej
    5 dag świeżych drożdży
    1 jajo
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 szklanka ciepłego mleka
    3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki cukru


    Dodatkowo:

    salami, chorizo, ser żółty, cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przystawki Ser

Bułeczki wytrawne z serem i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w
    ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut, aby rozpoczęła się fermentacja.

    2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać oliwę, jajka oraz mleko wyrośnięte z drożdżami. Wyrobić elastyczne miękkie ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.

    3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, dzielimy na połowę, na jednej części ciasta układamy wszystkie dodatki, przykrywamy go drugą częścią. Złożone ciasto tniemy na 2 cm plastry i rolujemy, następnie zwijamy w kształt bułeczki.

    4. Formy wykładamy papierem do pieczenia, układamy przygotowane bułki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Chorizo Salami Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie
zakręcone mini bułeczki

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Grzanki z jajkiem sadzonym,serem i salami

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Grzanki z jajkiem sadzonym,serem i salami

evita0007 Smaczne :)

To może cię zainteresować