Pszenica "durum"-to wlasnie z niej produkuje sie doskonala i zdrowa maczke "semolina",a takze juz wszedzie znany "cus-cus".Dzisiaj zapraszam na pyszne,domowe buleczki.
3 godz.
Składniki:
.500 gr maki semoliny
.50 gr drozdzy swiezych
.1 i 1/2 szklanki mleka
.1 lyzeczka cukru
.1 i 1/2 lyzeczki soli
.3 lyzki oiwy z oliwek
Buleczki z maki semoliny-lekkie i zdrowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drozdze przekladamy do miseczki,dodajemy cukier ,1/2 szklanki cieplego mleka mieszamy i odstawiamy na 15 min.
2.Do miski przesiewamy make i dodajemy sol,robimy dolek ,wlewamy pozostale ,cieple mleko,drozdze,olej ,mieszamy wszystko najpierw lyzka,potem przekladamy ciasto na deske i wyrabiamy reka.
3.Powstala kule ciasta przekladamy ponownie do miski,okrywamy najpierw folia,potem okrywamy sciereczka i odstawiamy do podwojenia objetosci ( ok.1 godz ).
4.Ciasto po pierwszym wyrastaniu przekladamy na deske,wyrabiamy,potem dzielimy je na rowne czesci.
5.Kazda porcje ciasta chwilke wyrabiamy i nastepnie ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia-okrywamy sciereczka i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok.1/2 godz.
6.Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy buleczki oliwa z oliwek.
7.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stC przez 25 min.
8.Najlepsze sa oczywiscie zaraz po lekkim ostudzeniu,ale swieze i pyszne sa rowniez na nastepny dzien.
Zdrowie na talerzu-to lubie!
Smacznego!
Komentarze