Bułeczki z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, robimy na środku dołek i wrzucamy rozkruszone drożdże, odrobinę ciepłego mleka i cukier. Delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż drożdże zaczną parować.
2.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy je. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce. by podwoiło swoją objętość.
3.Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, układamy na blasze i odstawiamy na kilka minut, aby ponownie wyrosły.
4.Przygotowujemy nadzienie. Czosnek przecieramy przez prasę, pietruszkę siekamy i dodajemy do masła. Składniki rozcieramy na gładką masę i doprawiamy ziołami prowansalskimi.
5.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajem i ostrym nożem robimy nacięcia.
6.Nacięcia na bułkach wypełniamy nadzieniem z masła i czosnku. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180.
Porady
Bułki można także nadziać papryką, mięsem, pieczarkami, żółtym serem itp.
Komentarze