Bułeczki z nadzieniem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży mleka i dwóch łyżek mąki przygotować rozczyn. Gdy drożdże zaczną rosnąc dodać pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
2.Po wyrośnięciu, wyłożyć na stolnicę i podzielić na 12 części.
3.Każdą wałkować na prostokąt o wymiarach 16/12 cm.
4.Składniki nadzienia wymieszać i po czubatej łyżeczce rozsmarować na rozwałkowanych prostokątach.
5.Zwinąć rulonik i naciąć przez środek tak jak faworki.
6.Końce przełożyć od spodu do środka.
7.Układać w odstępach na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawić w cieple na 15 - 20 minut do podrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni ok. 15 minut.
8.Mleko z cukrem zagotować i posmarować wyjęte z piekarnika, gorące drożdżówki.
Komentarze