Bułeczki z nadzieniem orzechowym

5 (200 ocen)

Pyszne, słodkie bułeczki. w sam raz do filiżanki kawy, jak również do piknikowego koszyka.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1.5 szklanki mleka
    1 łyżka miodu
    2 łyżki cukru
    2 łyżki miękkiego masła
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    30 g świeżych drożdży
    1/4 łyżeczki soli

    Nadzienie;
    150 g zmielonych orzechów włoskich
    2 łyżki cukru
    50 ml roztopionego masła
    1 łyżka dżemu

    Glazura;
    100 ml mleka
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Bułeczki z nadzieniem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Z drożdży mleka i dwóch łyżek mąki przygotować rozczyn. Gdy drożdże zaczną rosnąc dodać pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Dzielenie 2. Po wyrośnięciu, wyłożyć na stolnicę i podzielić na 12 części.
  • Wałkowanie 3. Każdą wałkować na prostokąt o wymiarach 16/12 cm.
  • Nadziewanie 4. Składniki nadzienia wymieszać i po czubatej łyżeczce rozsmarować na rozwałkowanych prostokątach.
  • Formowanie 5. Zwinąć rulonik i naciąć przez środek tak jak faworki.
  • Formowanie 6. Końce przełożyć od spodu do środka.
  • Przed pieczeniem 7. Układać w odstępach na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawić w cieple na 15 - 20 minut do podrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni ok. 15 minut.
  • Posmarowane glazurą 8. Mleko z cukrem zagotować i posmarować wyjęte z piekarnika, gorące drożdżówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować