Bułeczki z budyniem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Mięciutkie, delikatne ciasto, kremowy budyń kokosowy to "pyszny" sposób na chwilę relaksu. Kremowa niespodzianka w środku sprawia, że każdy chętnie sięga po bułeczki odkrywając nowy smak.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto (15 bułeczek):
    0,5 kg mąki
    25 g świeżych drożdży
    70 g cukru
    szklanka mleka
    50 g masła
    szczypta soli

    Krem:
    1/2 l mleka
    1/2 szkl. mąki
    1/2 szkl. cukru
    1 żółtko
    1/2 torebki cukru waniliowego
    5 łyżek wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki z budyniem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę i cukier wsypać do miski, na środki zrobić dołek, wlać ciepłe mleko i wrzucić drożdże. Odstawić na kilka minut aż drożdże wyrosną. Następnie dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i dobrze wyrobić. Na koniec dodać roztopione masło i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na około 50 minut.
    Krem:
    Ćwierć litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku zamącić żółtko, wsypać mąkę, cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Wlać do wrzącego mleka cały czas mieszając. Gotować aż do zastygnięcia kremu. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i powycinać mniejsze prostokąty. Każdy ponacinać na długość 1/3 tworząc "grzebień". Na środku nałożyć krem, przyłożyć nienaciętą częścią ciasta, następnie "grzebieniem". Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem posmakować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200 st.C przez około 20 minut aż do zrumienienia się bułeczek. Gotowe :)

Porady

Bułeczki można posypać wiórkami przed lub po pieczeniu. Jeśli przed to się zrumienią razem z pieczeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować