Smak dzieciństwa, wakacji u babci, wspólnego pieczenia, to własnie moje wspomnienia związane z pysznymi cynamonowymi bułeczkami. Przepis dostałam bardzo dawno od babci.
2 godz.
Składniki:
400 mąki pszennej
100 g masła
60 g cukru trzcinowego
9 g drożdży instant
200 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki cynamonu
1 jajko
Bułeczki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1.Do miski wsypuję mąkę, miękkie masło, drożdże, stopniowo dolewam mleka, wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od rąk.
2.Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut.
3.Na rozgrzanej patelni roztapiam 2 łyżki masła, które wykorzystam do posmarowania płatów.
4.Ciasto dzielę na dwie części, blat podsypuję mąką i rozwałkowuję każdy kawałek na duży prostokąt, następnie za pomocą pędzelka smaruję masłem, posypuję cynamonem oraz cukrem.
5.Płaty kroję w paski ( około 5 cm) zwijam w kształt ślimaka, lekko spłaszczam. Przekładam na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. 6.Bułeczki smaruję rozbełtanym jajkiem, posypuję cukrem i wkładam do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika na 25 minut.
Komentarze