Bułeczki z cynamonem (do rwania) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko i masło podgrzać(masło musi się rozpuścić)dodać cukier i wymieszać. Dodać jajko ubite w mikserze . W misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami, zrobić zagłębienie ,wlać płynne składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i sprężyste. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość ( ok.1 h).
Formę (np. tortownica o średnicy 25 cm lub kwadrat o boku 25 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cukier wymieszać z cynamonem w małej miseczce. Do drugiej miseczki wlać roztopione masło.
2.Ciasto wyjąć na wysypany mąką blat. Lekko spłaszczyć dłońmi i uformować kulę. Podzielić na 12 części i uformować z nich maleńkie kulki.
3. Każdą z kulek obtoczyć w roztopionym maśle, a następnie w cukrze z cynamonem. Układać w foremce, zostawiając między bułeczkami niewielkie odstępy.
4. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180-190 st. C.
5.Bułeczki pieczemy 25-30 minut.Bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kakao:)
Komentarze