Bułeczki z cynamonem (do rwania)

4.49 (169 ocen)

Wspaniałe,mięciutkie i aromatyczne bułeczki drożdżowe z chrupiącą skorupką

Składniki:

  • Ciasto:
    175 ml mleka
    1 duże jajko
    2 łyżki masła
    szczypta soli
    3 łyżki cukru
    2 i 1/3 szkl. mąki
    1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży( instant)

    Do obtoczenia:
    2/3 szkl. cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    75 g roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Bułeczki z cynamonem (do rwania) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1itcsq8 1. Mleko i masło podgrzać(masło musi się rozpuścić)dodać cukier i wymieszać. Dodać jajko ubite w mikserze . W misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami, zrobić zagłębienie ,wlać płynne składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i sprężyste. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość ( ok.1 h).
    Formę (np. tortownica o średnicy 25 cm lub kwadrat o boku 25 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cukier wymieszać z cynamonem w małej miseczce. Do drugiej miseczki wlać roztopione masło.
  • image-1ylwe8a 2. Ciasto wyjąć na wysypany mąką blat. Lekko spłaszczyć dłońmi i uformować kulę. Podzielić na 12 części i uformować z nich maleńkie kulki.
  • image-1p503lu 3. Każdą z kulek obtoczyć w roztopionym maśle, a następnie w cukrze z cynamonem. Układać w foremce, zostawiając między bułeczkami niewielkie odstępy.
  • image-1wgocme 4. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180-190 st. C.
  • image-27yr125 5. Bułeczki pieczemy 25-30 minut.Bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kakao:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować