Bułeczki z cynamonową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne, mięciutkie i słodkie. Idealne na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    14 g suchych drożdży
    ok. 300 ml mleka
    60 g masła roztopionego
    1 jajko
    2,5 łyżki cukru
    szczypta soli
    skórka otarta z 1 cytryny
    marmolada
    2 łyżki masła do posmarowania
    Kruszonka:
    cynamon
    cukier
    mąka
    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Marmolady Przekąski

Bułeczki z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche drożdże wymieszać z mąką
  • 2. Mleko, jajko, cukier i skórkę z cytryny roztrzepać w miseczce. (ważne aby składniki były w temperaturze pokojowej, nie zimne)
  • 3. W misce z mąką zrobić dołek, dodać sól, następnie wlać masę jajeczną i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić na ok 1,5 godz. do wyrośnięcia.
  • 4. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i formować kulki nadziewając marmoladą. Układać w formie jedna przy drugiej tak by się stykały.Odstawić do podwojenia objętości. Z podanych składników zrobić kruszonkę (nie podaję proporcji ponieważ zawsze robię "na oko")
  • 5. Po tym czasie posmarować roztopionym masłem i bułeczki posypać kruszonką włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować