Bułeczki z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche drożdże wymieszać z mąką
2.Mleko, jajko, cukier i skórkę z cytryny roztrzepać w miseczce. (ważne aby składniki były w temperaturze pokojowej, nie zimne)
3.W misce z mąką zrobić dołek, dodać sól, następnie wlać masę jajeczną i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić na ok 1,5 godz. do wyrośnięcia.
4.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i formować kulki nadziewając marmoladą. Układać w formie jedna przy drugiej tak by się stykały.Odstawić do podwojenia objętości. Z podanych składników zrobić kruszonkę (nie podaję proporcji ponieważ zawsze robię "na oko")
5.Po tym czasie posmarować roztopionym masłem i bułeczki posypać kruszonką włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 25 minut.
Komentarze