Bułeczki z cebulą i parmezanem

0 (0 ocen)

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane masełkiem:)

Składniki:

  • -cebula drobno posiekana
    -2 łyżki oliwy
    -600 g mąki
    -łyżka proszku do pieczenia
    -1/2 łyżki soli
    -250 g świeżo startego parmezanu
    -500 ml śmietany kremówki
    -przyprawa oregano

Bułeczki z cebulą i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, aż będzie miękka. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy starty parmezan, cebulę. Mikserem ustawionym na najwyższych obrotach ubijamy śmietanę na sztywno. Stopniowo dodajemy śmietanę do mącznej masy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stolnicę oprószamy mąką, przekładamy ciasto, i wyrabiamy. Następnie cisto rozwałkowujemy na grubość ok 2,5 cm, foremkami do ciastek o średnicy 5 cm wycinamy małe kołka, można zrobić nacięcia, Bułeczki posypujemy oregano i pieczemy ok 15-20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy