Bułeczki z kremem migdałowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z 4 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na chwilę, aż zaczną pracować. Dodajemy mąkę, jajka, cukier i miksujemy 5 minut mikserem używając końcówek do ciasta drożdżowego. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Posypujemy mąką i wstawiamy na noc do lodówki.
2.Zagotowujemy szklankę mleka. Żółtka, cukier, mąkę i mielone migdały mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy do garnka z mlekiem gotującym się. Mieszamy dokładnie, aby nie utworzyły się grudki i krem nie przywarł do dna naczynia i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia, wierzch przykrywamy folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i po wystygnięciu wstawiamy do lodówki.
3.Ciasto drożdżowe wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, formując kwadrat, króy dzielimy na 16 części.
.
4.Na środku każdej częsci kładziemy łyzkę budyniu migdałowego i 4 truskawki. Rogi ciasta podnosimy do góry i dokładnie sklejamy na środku, nad kremem
5.Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut. Ja wstawiam je do uchylonego piekarnika nagrzanego do 50 st. C.
Po wyrośnięciu, pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st.C.
Studzimy na kratce.
6.Cukier puder ucieramy zgorącą wodą do uzyskania pożądanej konsystencji, dodajemy kilka kropli olejku migdałowego, pokrywamy nim bułeczki.
Komentarze