Bułeczki z papryką, mięsem i fetą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Pyszne, pulchniutkie bułeczki drożdżowe z kremowym farszem. Wierzch bułeczek jest chrupiący a środek mięciutki. Bułeczki są z przepisu babci, ale je zmodyfikowałam i również są smaczne.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    0.5 kg. mąki + 1/2 szkl. do podsypywania
    1 szkl. mleka
    50 gram drożdży świeżych
    1 łyżka soli
    2 łyżki cukru
    2 jaja
    2 łyżki oleju

    Farsz:
    2 filety z kurczaka
    2 duże czerwone papryki
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki soli
    100 gram fety
    garść listków świeżej bazylii
    pieprz ziołowy do smaku

    Dodatkowo:
    3-4 łyżki sezamu
    żółtko z 1 jaja
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułeczki z papryką, mięsem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0knd2lg 1. W misce umieścić mąkę, jaja, olej.
  • image-0lnni6m 2. Przygotować rozczyn. Mleko zagrzać, aby było ciepłe. Wrzucić pokruszone drożdże, sól, cukier i kilka łyżek mąki z naszej miski. Dokładnie wymieszać i odstawić, aż podwoi masę.
  • image-0saqndd 3. Gotowy rozczyn wlać do miski z mąką i wymieszać łyżką. Następnie podsypać mąką i zagnieść ciasto, tak długo, aż będzie miękkie i będzie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia masy ).
  • image-0it85k5 4. Przygotować farsz. Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą i papryką. Paprykę czerwoną obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni, aż lekko zbrązowieje. Listki bazylii posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do papryki. Dodać mięso i smażyć, aż będzie miękkie.
  • image-20e3lqa 5. Farsz zmielić blenderem ręcznym. Dodać fetę i ponownie zmielić. Doprawić solą i pieprzem.
  • image-1fw3olt 6. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt prostokąta. Przeciąć na 6 w miarę równych części. Na każdej części na środku nałożyć łyżkę farszu.
  • image-1hv0yrl 7. Złapać za wszystkie rogi i mocno je skręcić pod spód. Uformować bułeczkę.
    Każdą bułeczkę wysmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Ułożyć na blaszce wyłożoną pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na ok. 15 - 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować