Pyszne, pulchniutkie bułeczki drożdżowe z kremowym farszem. Wierzch bułeczek jest chrupiący a środek mięciutki. Bułeczki są z przepisu babci, ale je zmodyfikowałam i również są smaczne.
Bułeczki z papryką, mięsem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce umieścić mąkę, jaja, olej.
2.Przygotować rozczyn. Mleko zagrzać, aby było ciepłe. Wrzucić pokruszone drożdże, sól, cukier i kilka łyżek mąki z naszej miski. Dokładnie wymieszać i odstawić, aż podwoi masę.
3.Gotowy rozczyn wlać do miski z mąką i wymieszać łyżką. Następnie podsypać mąką i zagnieść ciasto, tak długo, aż będzie miękkie i będzie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia masy ).
4.Przygotować farsz. Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą i papryką. Paprykę czerwoną obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni, aż lekko zbrązowieje. Listki bazylii posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do papryki. Dodać mięso i smażyć, aż będzie miękkie.
5.Farsz zmielić blenderem ręcznym. Dodać fetę i ponownie zmielić. Doprawić solą i pieprzem.
6.Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt prostokąta. Przeciąć na 6 w miarę równych części. Na każdej części na środku nałożyć łyżkę farszu.
7.Złapać za wszystkie rogi i mocno je skręcić pod spód. Uformować bułeczkę.
Każdą bułeczkę wysmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Ułożyć na blaszce wyłożoną pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na ok. 15 - 20 min.
Komentarze