Bułeczki z porem i parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier, zioła prowansalskie, oregano i drożdże (trzeba wcześniej rozpuścić je w odrobinie mleka) oraz mleko i olej. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę , przykryć ściereczką i pozostawić na 1h.
2.Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków i rozwałkować na prostokątne placki (Można te 8 kawałków podzielić jeszcze na pół tak jak i parówkę i wyjdzie 16 mniejszych bułeczek).
3. Na każdym placku położyć pora (pokrojonego w krążki) i parówkę (obraną z folii). Dokładnie zlepić brzegi, jak pieroga, parówkę wcisnąć w ciasto.
4. Ponacinać "pieroga" w poprzek na kilka części, zostawiając końce nietknięte.
5. Dolny brzeg wykręcamy w lewo, następny - w prawo itd.
6. Powtarzać czynność aż do ostatniego kawałka.
7. Bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem i posypać serem.
8. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę posmarować masłem.
9. Piec ok. 20 minut do złocistego koloru.
Porady
Bułeczki można zrobić również z innym nadzieniem. W grę wchodzą pieczarki, kukurydza, papryka. Co kto lubi:)
Komentarze