Bułeczki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połączyć mleko i cukier, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić, najlepiej mieszadłami do ciasta drożdżowego (ok. 10-15 minut, można podsypać delikatnie mąką). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować równomiernie masłem. Posypać równomiernie cukrem, ułożyć rabarbar pokrojony w plasterki i zwinąć w rulon. Kroić na plastry, ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia (jeśli bułeczki mają być do odrywania, nie trzeba zostawiać odstępów lub zostawić małe przerwy). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Polewa - połączyć wszystkie składniki oprócz mleka (na kremową masę), dolać tyle ciepłego płynu lub serka, ile potrzeba do płynnej konsystencji lukru, oblać gotowe bułeczki.
Komentarze