Te bułeczki to był świetny pomysł! Smakują trochę jak grahamki, ale smak ten wzbogacony o serek kremowy pesto z rukolą. Są świetne do kanapek, a nawet same :) a wszystko dzięki temu, że zapomniałam kupić pieczywo na niedzielę... :)
1 godz. 20 min
Składniki:
Przepis na 12 bułeczek:
ok. 15 g świeżych drożdży
ok 1.2 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie serka kremowego Apetina "Pesto z rukolą"
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli
2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
1 szkl. otrąb pszennych
Bułeczki z serkiem "pesto z rukolą" i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Gdy zaczną pracować dodajemy rozmieszany serek Apetina, jajko, żółtko, sól, przesianą mąkę pszenną i otręby pszenne. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę). Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej i układamy na papierze w 3-5cm odstępach. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami słonecznika (przed tymi czynnościami rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni). Brytfannę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut (do zrumienienia skórki). Bułeczki smakują zarówno ciepłe jak zimne :)
Komentarze