Bułeczki z sosem serowym

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na bułeczki dostałam od mojej koleżanki. Smakują całej rodzinie, więc dość często je robię. Polecam na obiad.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki
    5 dag drożdży
    3 łyżki oliwy

    Farsz:
    4 ząbki czosnku
    50 dag mięsa mielonego
    25 dag żółtego sera
    mały koncentrat pomidorowy
    sól, pieprz

    Sos:
    kostka rosołowa
    ziele angielskie
    liść laurowy
    zioła: majeranek, tymianek, bazylia, kolendra
    4 ząbki czosnku
    15 dag śmietankowego serka topionego
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Sos serowy

Bułeczki z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy oliwę. Zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Mięso smażymy. Dodajemy koncentrat, starty żółty ser i zmiażdżony czosnek. Doprawiamy i mieszamy.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy kółka i na połowę nakładamy porcje farszu. Przykrywamy pozostałymi i zlepiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy, aż się zrumienią.
  • 4. 1,5 szkl. wody zagotowujemy. Dodajemy kostkę, przyprawy, zioła i serek. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Doprawiamy czosnkiem. Sosem polewamy bułeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować