100 g masła
500 ml mleka
35 g świeżych drożdży lub 17 g suchych drożdży
250 g twarożku (zmielonego)
1/4 łyżeczki kurkumy
150 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
około 1,1 kg mąki pszennej
1 jajko (tylko do posmarowania)
Uwaga: w składzie bułeczek nie ma jajek.
Bułeczki z twarożkiem i kurkumą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tłuszcz roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury 37 stopni. Drożdże rozkruszyć w naczyniu, wlać mleko z tłuszczem, wymieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać twarożek, kurkumę, cukier, sól, większą część mąki. Wyrobić gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut do godziny, do podwojenia objętości.
Wyłożyć ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać dodając resztę mąki. Z gotowego ciasta uformować bułeczki. Ułożyć obok siebie (około 5 mm), blisko lecz nie ściśle (powinny się zetknąć podczas pieczenia). Nakryć bułeczki lnianą ściereczką i pozostawić do napuszenia na 40 minut.
Posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i piec około 20 - 22 minuty w temperaturze 200ºC. Wystudzić na kratce i porozdzielać.
Komentarze