Bułeczki ze szpinakiem i łososiem

4.5 (143 ocen)

  • Średni

Większa część bułeczek zniknęła jeszcze ciepła :-)Bardzo lubię takie przekąski, bo można do nich włożyć właściwie wszystko co tylko chcemy, więc mamy duże pole do popisu :-)

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 150 gramów
    - woda ciepła: 100 mililitrów
    - drożdże: 8 gramów
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
    NADZIENIE::
    - szpinak mrożony: 150 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - Łosoś wędzony kilka plastrów: 1 opakowanie
    - serek Almette śmietankowy: 2 łyżki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - sól do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Bułeczki ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, kiedy się rozpuszczą zalać je wodą i wymieszać.
    Dodać mąkę, sól i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie.

    Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

    Szpinak włożyć do garnka i rozmrozić, postawić garnuszek na ogniu i dusić aż odparuje woda, po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, serek oraz sól i pieprz.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć na niego farsz szpinakowy, a na szpinak łososia, zostawiając 2 cm wolnego marginesu z każdej strony, ciasto zwinąć jak roladę i pokroić w plastry.

    Bułeczki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

    Bułeczki przed upieczeniem można posmarować jajkiem.

    Piec w 190' ok. 20 minut lub do czasu aż się zarumienią.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować